Saturday, 14 January 2012

Two new names for Johor MB post

I had previously posted here
Fortress Johor - Part 1 : A new MB? about what many believed to be the impending retirement of Johor MB Datuk Abdul Ghani Othman after the next general election.

In that posting, I had listed four main contenders who are vying for Ghani's post.

They are Khaled Nordin, Dr Abdul Latiff Ahmad, Nur Jazlan Mohamed and Aziz Kaprawi.

Ever since that posting, I had heard murmurs of dissapointment among some people who think that I should had also included people like Hasni Mohammad and Dr Adham Baba.

Well, to satisfy their curiosity - I do not think the duo have much chance to take over from Ghani because they currently belong to the wrong Umno camps. Hasni may still have a chance if he can wait for another term but Adham is simply out of the race.

Actually, the four who made it to the list are also there by long shots as my sources in Putrajaya indicated that the sane Umno minds there still prefer Ghani to stay as MB for another term.

These federal Umno leaders who want Ghani to put aside his retirement plans feels that Johor will be in great danger if the wrong person takes over the MB post.

They are of the opinion that Ghani is the only one who have the gut to say "NO" to anyone in Johor or at least make a decent trade off if necessary..

If Ghani really goes after the election, they are quite confident things will no longer be the same for Umno or BN in Johor.

Nonetheless, the jockeying for the Johor MB post continues with two more names emerging of late.

The first one is RAZALI IBRAHIM, who is the deputy youths and sports minister, Umno youth deputy chief and Muar MP.



I was not surprised when a reliable source told me about Razali's name being aggressively bandied by his young aides as a potential MB.

I got no problem with Razali as he seems nice as a person, well educated and have great potentials. However, in my opinion, he still need some more experience and do more to develop his stature if he is to run Johor. For one, I do not think at the moment he is capable of handling the fiercesome Umno warlords.

I sincerely thinks that Razali will make a good Johor MB one day, but not for at least another term. He need to be seen as not being a young man in a hurry.

Another crucial thing he need to do is to advise his very aggressive young aides to cool off. Otherwise, they can seriously damage his future.

Meanwhile, the second name which just emerged recently is a real shocker.

Those who knows Johor Umno politics may think I have gone mad or something for naming this guy as a potential MB,

but I got this info from a really credible source.

The guy is OSMAN SAPIAN, the Kempas assemblyman.

Yup, unbelievable but true. Osman is in the running too.

He is seen in this picture with his "good friend" and boss in the Pulai division Nur Jazlan Mohamed  (who is also a MB candidate).



Don't ask me who are the backers of Osman Sapian as I am not at liberty to tell, but he is now considered as among the top three among the candidates.

Well, good luck YB Osman. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Something like that lah.


Meanwhile Datuk Ghani, and his small band of loyalists are in Segamat today, checking the kawasan-kawasan peti undi in preparation for the coming general election.

They seems oblivious to all these talks about a new Johor MB.

"Engko jangan kacau aku lah," a Ghani's aide said to me when I called him in Segamat to ask about Osman Sapian this morning.

"Kita orang tengah sibuk ni. Pedulik apa aku Osman Sapian nak jadi MB. Kalau Ghani pencen aku apa susah. Aku nak balik kampung ngaji pondok."


(Reminder: Dear readers, please be careful about being seditious ya.)

42 comments:

  1. Osman Sapian who? I think under the circumstances, Ghani Othman should hold the MB post for a while yet.

    ReplyDelete
  2. Saya bukan orang Johor tetapi isteri saya dari Muar. None of the names you mention look suitable or capable of replacing Ghani as Johor MB.

    ReplyDelete
  3. pergh semua calon calon semua mcm lancau.nak nak jazlan anak tok mat yg bercakap depan public pun cukup membosankan..haha..mmg lingkup ler johor kalau dp MB mcm ni...

    mampus ler umno johor mcm ni

    razali...dekat muo pun belum tentu menang di parlimen..mahu lari dun mana?

    tapi still cukupler ghani menzapin di Johor,...muak nak muntah dah gua beb..

    Johor ni punya ler banyak cerdik pandai..amat malang lr kalau ber MB kan mangkuk mangkuk mck ko listkan tu bigcat..pergh...mb lebih dungu dari majoriti rakyat...maslah besor tu.razali kalau tanding DUN maharani
    confirm kena panggang dgn Dr Taslim

    harapan lari kat sg balang aje ler...itu pun 50-50 chances nak menang di sg balang yg dah jadi another PAS fortress..

    mestike lantik dari ketua ketua bahagian..aku harap najib lihat betul betul ahli2 UMNO Johor..pilih yg terbaik. jgn kecilkan scope perlu lihat among ketua ketu abahagian sahaja...atau tim ketua bahagian sahaja

    pilihlah yg terbaik dari kalangan ahli2 UMNO. aku yakinbersandarkan intelektual ramai sangat ahli ahli UMNO biasa di Johor yg lebih hebat dan 1000 kali lebih cerdik dari dogol dogol yg dilistkan oleh big cat

    undur ghani dan cari yg terbaik dari dilistkan di atas. open radar besor besor. jgn limitan scope. tapi jgnler lantik omar mustapha apek liberal tu pulak jadi MB..gubira sakan singpork sama cm singapork akan berteruk tangan guling2 kalau si jazlan gebu tu jadi MB

    tergadai sana sini ler tanah tanah johor...la ni tergadai pada cina Malaysia aje..nanti tergadai pada cina singapork pulak.

    muo mari

    ReplyDelete
    Replies
    1. muo mari,
      engko bagi le contoh nama-nama yang intelektual tu. bole aku promote.

      Delete
    2. Prof jamilah tu intellektual tak????

      Delete
    3. banyak dah tergadai pada cina singapore. yg besar baru ini adalah peter lim

      Delete
  4. man on da street14 January 2012 at 18:55

    "NO ONE IS INDISPENSABLE", does that ring a bell to anyone? That's what is always and always will be with this kind of mentality. Jikalau dia tak dak susah lah kita. Says who? Learn from the past G.E. and i.e the past general election, (elections). To put the same face with baggage and tagged with chinese (Datuk so and so) cronies, no doubt without prove, is a real gamble. Thats the perception I've read from the Johor people. Please excuse if I'm wrong! The last time the kampung folks read Utusan, Berita Harian, rely from the berita RTM, TV3, TV9, but nowadays, they have feedbacks from their own childrens who is I.T savvy, not forgetting the assistance from the government who provide free Notebooks . All one needs is to be PC friendly and savvy, and the rests is history!Orang kampung pun pandai ABC, so tak susah untuk melayari internet melalui gomen assisted memberi kemudahan percuma dengan notebook melalui anak anak mereka! Tak tahu pun tak pa, suruh aje anak menekan www. ...., seterus nya terbuka luas lah temberang. World wide web (WWW)ni bolih di perolihi daripada pembangkang atau pun daripada kerajaaan yang sedia ada, tenguk sapa power lah bro! Jangan tunggu untuk berceramah di kampung kampung atau pun dalam majlis rasmi, by that time its too late, its already second opinion to the orang kampung. Saya sokong supaya kerajaan memberi lebih banyak notebooks kepada seluruh , setiap pelajar MALAYSIA, selain daripada memberi RM500.00 ringgit, atau pun RM100.00, bagi lah lebih banyak lagi notebook supaya semua anak anak mempunyai pengetahuan IT savvy.

    ReplyDelete
  5. saya orang muor.
    susah nak kata pasal calon mb ni.
    sebab calon adun pun susah nak kata.
    kat sungai abong/bukit naning setakat ni semua bekas adun tak boleh harap pada pandangan saya sebagai anak bakri.
    sebelum ni haris salleh, sebelum tu jamaliah @ jamilah tak pasti, sebelum tu lagi misran elias, sebelum tu pulak entah ke sapa.

    usabukata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazlan Sabari tak boleh ke di Bakri tu..

      Delete
    2. sebelum nak kata boleh atau tidak cuba minta dia tolong tengokkan jalan kampong parit muhammad bakri batu 5 yang rosak terok tu. nampaknya tiada sapa peduli.

      usabukata

      Delete
  6. I think you should consider the current defacto number 2 in Johor Exco, Datuk Ahmad Zahri as a candidate for MB. He may not go out seeking publicity, but he works hard.

    A neighbour at Stulang View Apartment.

    ReplyDelete
  7. takda ke calon lain yg layak & berkaliber?? semua calon2 yg namanya disebutkan kat atas rasanya mcam belum layak utk jadi next mb johor...minta maaf ler, semua calon tu mcm 'lemau' je :(

    ReplyDelete
  8. kenapa tak pilih Dato Shahril Samad je..he is the most suitable candidate for MB..

    ReplyDelete
  9. Razali tu kena baiki diri. terlalu kebudk2an. Budak dia pun belum ada yang meyakinkan. Ada janji tak kota. Belum jadi orang besar lagi.

    ReplyDelete
  10. Best to let Ghani stay on for another term.

    If they really really cannot find a good replacement, a few of my proboscis monkey friends are on stand-by.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Monkey King,

      U r right, sometimes monkeys are smarter than humans. Cheers dude.

      Delete
  11. Concern Johorean15 January 2012 at 01:03

    Ghani another term? That would be major catastrophic! That's the problem with Johor UMNO. They purposely short-listed few names and with no regards with proper selection and pass it to the federal and the Sultan for approval. Of course when Najib look at those names he will let Ghani stay for another term for there is not suitable replacement. Just like previous GE. Even the PM need to seek audience with the late Sultan Johor for the approval.

    Cukup-cukup lar Datuk Ghani. Bagi org lain peluang pulak untuk majukan negeri Johor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Concern Johorean,
      If you have any suitable candidate, please share the name with us. Thank you.

      Delete
  12. Bigcat,

    If Datuk Ghani delivers convincingly will he be replaced? I find it unlikely. Maybe in mid-term. But first it's important resolve all those nagging issues JCorp,IRDA et al. Close ranks and have an almighty go.

    Thanks
    Freddie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Freddie,

      The truth is, Ghani is ready to let go. That is why he can't be bothered with whatever people in KL said about him. Things are not easy here in Johor. You need to be here to understand the situation. Unfortunately, these are things I can't write here. As far as I am concerned, there are no one to replace him for now. If you know of any good candidate to replace Ghani, please let me know. But do bear in mind, BN is no longer what it used to be. If we put the wrong person as MB, he will likely become another lanun and the whole place will go to the dogs.

      Delete
  13. Pengalaman/pengaruh yg Ghani ada pd saya, membolehkan dia jadi MB yg paling LAYAK utk 1 TERM lagi (kalau Putrajaya tak kena ambek alih lah pulak kan) dgn SYARAT pelapis/bakal pengganti diberi MANDAT pegang jawatan Pengerusi Perhubungan Negeri..its about time both position to be separated..

    ReplyDelete
  14. ahmad maslan?

    bp

    ReplyDelete
  15. Bigcat,
    Any aspiring Johor MB has to contend with three powerful elements in the state, the JCS, the palace and the rakyat. Teringat zaman Osman Saat yang dianggap diktator, tapi banyak bagi tapak rumah bukan saja untuk peg div 1 tapi peon, kerani rendah, amah pun dapat peluang.

    ReplyDelete
  16. Pada pandangan sy, Ghani Othman akan melobi utk menjadi MB Johor atas alasan byk urusan yg belum selesai seperti wilayah pembangunan Iskandar, Jcorp dll. Portfolio yg sesuai utk Ghani ialah Menteri Kebudayaan memandangkan minatnya yg mendalam tentang zapin. Portfolio paling sesuai ialah di Kementerian Penerangan komunikasi dan kebudayaan yg disandang oleh YB Datuk Rais Yatim.

    Sebagai org Johor, sy dah muak dengan cara pentadbiran MB johor. Defesit yg teruk dan kaedah politik pecah perintah. Semua org Johor sedia maklum dengan hubungan Datuk Lim Kang Ho dan Ghani Othman. Mungkin di dunia dia boleh lepas tetapi tidak di akhirat. Teruskan lah usaha "menjahanamkan Johor ni wahai Ghani dan terima azab di akhirat nnt.

    Undi sy adalah untuk BN tetapi akan menjadi undi rosak atas dasar protes kepada Ghani Othman (sekiranya dia masih menjadi MB Johor). Sebagai org Johor sejati, tidak tergamak saya nak mengundi pembangkang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya Anak Johor,
      sila berikan pandangan siapa yang boleh mengganti Ghani Othman agar kita di Johor boleh maju jaya. Terima kasih.

      Delete
  17. paling lawak pegawai ghani kaata aku nak ngaji pondok...huhu...duit berkepukbeb....apa heran bungkus tak bungkus UMNO dan lantak pi ler sapa ganti pun..


    ghani is lame duck MB..powerless. close to useless...

    aku nak tengok sangat kat sg mati nanti berapa banyak lagi undi majoriti dia kena tarah...hehe kalau dikekal kan jadi MB

    satu cara utk pastikan ghani tak jadi MB di Johor adalah pengundi pengundi sg mati pastikan dia tumpas pada pri ke 13 jika masih lagi di letak sebagai calon...

    pandnagan aku ghani dah expired..tal kayak jadi adun pun lagi..pi ler bersara dgn kekayaan yg melimpah ruah dia ada la ni...

    najib sebagai pres UMNO kena ler pi tengoklist list ahli uMNO seluruh Johor..pilih ler yg terbaik...info di tangan Najib utkmemilih yg terbaik dri kalangan ahli2 UMNO Johor dari ahli biasa sampai ler ke peringkat tertinggi.

    Johor memerlukan calon MB yg tak tainted, fresh dan mempunyai jati diri Melayu yg kuat.

    after all Johor will be another Sarawak..where chinese will vote for PR and Malays and Indian will vote for UMNO MIC...

    muo mari

    ReplyDelete
    Replies
    1. muo mari,
      aku cadangkan engko report MACC pegawai ghani yang nak ngaji pondok tu sebab dia kaya duit berkepuk. Kalau engkau nak kenal siapa dia, engko check siapa mamat yang pakai kereta paling buruk kat pejabat Ghani tu. Orang ghani tak ramai beb. Mesti dapat tangkap punya.

      Delete
    2. Ha ha ha lagi satu kete buruk dia tu kalau nak start kena lima kali pusing kunci baru masuk current.... Nak kenal tak susah. Wa caya lu lah Big cat..

      Delete
  18. If mangkuk ayun like Wan Firdaus can become the director of Kulim, then anybody can replace Ghani Zapin as MB Johor.

    ReplyDelete
  19. BigCat,

    What about YB Othman Yusuf? I thought he is very close with MB though being a first term assemblyman. Heard he wants to quit and focus on other opportunities.

    ReplyDelete
  20. I suggest biarlah Ghani duduk MB sampai akhir hayat dia. Better the Devil we know....x gitu Bigcat. I betul2 sedih tengok nama2 yg di promotekan. Semua x de kaliber. Ini lah dia akibat politik cantas mencantas sampai potential leaders pun x dpt identify.
    Sedih bro jadi org Johor. Anyway, Bigcat mana story KPRJ yg nk cite tu. Im waiting to hear as I hear nothing good abt this piranna. Maybe you hv something better...jgn lama sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ya mph. story kprj tu aku tengah usahakan. yang tu kena buat betul-betul. tak nanti orang kata aku temberang je.

      Delete
  21. Osman Sapian? Nice guy but is he MB material? Interesting...will let his brother know of this posting.

    ReplyDelete
  22. Shahril Samad is definitely a good candidate for mb.

    ReplyDelete
  23. Khaled Norden ? apa cerita ? patutlah masa jumpa kat Ponderosa last week macam tak ada semangat . Jadi ini lah ..kisahnya.Ya ???.bakal kempunan kerusi MB .

    ReplyDelete
  24. Saya tahu siapa paling layak jadi MB Johor selePas PRU 13... Daeng Malek. Senang sikit si Lanun tu nak masuk semua tanah dan projek kat negari jajahan takhluk atok dia..

    ReplyDelete
  25. ghani,ago should go..ago ago..I will for once throw my vote spoil the ballot and let the ink be smeared on ghani's forehead if he gets another term..udah2 udah lah kau ago

    ReplyDelete
  26. Hallo johoreans. Pls have a scroll at dato' ahmad zahri jamil, the most prominent, workaholic, and undoubtfully the one who light up the malay spirit agenda n well beings in johor.

    ReplyDelete
  27. Secara jujurnya, sebagai org johor, dato' ahmad zahri adalah org terbaik memegang tampok pemerintahan negeri, yg selama ni mendokong melayu, adil pd bangsa lain. Dlm kepesatan pembangunan, supaya melayu tak tertinggal, dan keharmonian terjaga, johor perlukan die. Pls check his background. Tiada yg setandingnya.

    ReplyDelete
  28. kita mahukan org spt osman saat
    jgn perlu pemimpin yg menjual masa depan kita
    ada tanah rezab digadaikan
    jgn cuba alihkan isu di pulau pinang dan sebagainya
    berapa sgt pendapatan gaji kakitangan awam yg nak beli rumah terutamanya di batu pahat
    ada kuaters kerajaan dirobohkan
    dijual siapa kepada siapa belum tentu dpt dijawab
    kalau untung semata2 dijadikan alasan, nescaya melayu layu dibumi sendiri..

    ReplyDelete
  29. keep going...................
    http://www.beidouweb.net/?fromuid=kikilala126

    ReplyDelete
  30. I vote for Shahril Samad as a new MB 2013. UMNO Johor nanti lama2 mati pemimpin sebab $$$$ & cantas mencantas. jgn sampai UMNO Johor jadi macam UMNO Selangor/KL. Semua rasuah & mata $$$. Semangat juang sejati tak de. Juang $$$$ ada la.

    Mintak maaf la, saya respek current Selangor. PKR fantastic, the way they manage Selangor. You may check to believe. So Johor, buka mata besar2. jgn sampai semangat jati UMNO Johor macam UMNO yg kat sentral tu. Nanti PKR datang Johor diJEMPUT oleh rakyar Johor, spt mana PKR diJEMPUT oleh rakyat Selangor.

    ReplyDelete